Gå videre til innhold
Norske museum vil lære av det nye OL-museet

Pressemelding -

Norske museum vil lære av det nye OL-museet

27. april kommer representanter fra nesten tretti norske institusjoner og museer til det nye OL-museet på Lillehammer. Felles er ønsket om å lære mer om prosessen med å planlegge, utvikle og bygge et nytt museum på rekordtid. Da OL-museet åpnet 11. februar 2016 var det under et år siden byggingen startet. Nå skal norske museer og institusjoner høre mer om hvordan dette var mulig.


Siden OL-museet åpnet i februar av Dronning Sonja har det vært en publikumssuksess med gode tilbakemeldinger og hittil nesten 8.000 besøkende. Interessen har vært stor også fra andre museer. Det er bakgrunnen for hvorfor OL-museet samler de viktigste bidragsyterne fra byggeprosessen til et seminar med tema «creating, planning and building a new museum in 12 months.»

En kompleks prosess
Prosjektleder Jørgen Damskau forteller om et lærerikt og spennende år. «Å bygge OL-museet var en kompleks prosess som involverte mange ulike kunnskaper og ferdigheter. De riktige firmaene med den riktige kompetansen skal fungere sammen, og sterke og kreative personligheter med ulik kultur og ulikt språk skal samarbeide. Prosessen krever tillit, smidighet, engasjement og en god porsjon sportsånd. Prosessen var kort, intens og utfordrende – og likevel opplevede vi den som morsom og givende. Vi klarte til og med å holde budsjettet».

Idretten plasseres i en politisk, kulturell og samfunnsmessig kontekst
Norges Olympiske Museum skaper mye av sitt innhold ut fra samtiden. Det er kort vei fra hendelsen skjer til gjenstanden er å finne på museet. Dette krever at man skal håndtere sterke følelser, engasjement og innsikt både hos utøvere og publikum. Det har vært viktig for museet å henvende seg til en større målgruppe enn før, og å sette fokus på kulturelle og samfunnsmessige forhold. Derfor er idretten plassert i en politisk, kulturell og samfunnsmessig kontekst. Med balansert og spennende bruk av teknologi og visuelle virkemidler, satt sammen med presentasjoner av gjenstander og personlige historier, har museet klart å skape en hybrid mellom et tradisjonelt museum, et opplevelsessenter og en læringsarena.

«For både idretten, finansielle bidragsytere og Stiftelsen Lillehammer museum er Norges Olympiske Museum en suksess. Visjonen er realisert og målsettinger innfridd. Vi gleder oss derfor til å dele erfaringer, innsikt og kunnskap slik at det kan komme flere til gode, avslutter Damskau.  

Emner


Norges Olympiske Museum ligger på Maihaugen på Lillehammer. Museet har som formål å samle, bevare, formidle, dokumentere og drive forskning i materiale fra den olympiske historie, med hovedvekt på norsk olympiske historie og norsk idrettshistorie generelt.
OL-museet er interaktivt og moderne, og byr på spennende opplevelser av spektakulære olympiske øyeblikk. 

Kontakter

Mari Synnøve Stakston

Mari Synnøve Stakston

Konservator, Norges Olympiske Museum 90 68 53 24