Gå videre til innhold
Sigrid Undset på Lillehammer Kunstmuseum

Pressemelding -

Sigrid Undset på Lillehammer Kunstmuseum

I sommer vier Lillehammer Kunstmuseum sin hovedutstilling til Sigrid Undset. Den nobelprisvinnende forfatterens smak og ideologi innenfor kunst, design og interiør blir tema i utstillingen "Å hjemme seg", som åpner 20. mai.

I år er det 100 siden forfatteren Sigrid Undset (1882-1949) flyttet til Lillehammer. Her etablerte hun seg for godt og bygget opp et hjem og en hage for seg og sine. Hun kalte stedet Bjerkebæk. Det var i dette hjemmet Undset skrev middelalderromanene Kristin Lavransdatter og Olav Audunsson, som i 1928 ga henne Nobelprisen i litteratur.

For Sigrid Undset var hjemmet viktig og selve rammen for livets utfoldelse. Både i hennes litteratur og liv fikk hjemmet en avgjørende rolle. Utstillingstittelen «Å hjemme seg. I Sigrid Undsets hus er det mange rom» har en dobbel betydning. Den henspiller både på tilfredsstillelsen ved å skape rom for seg og sine presis etter egen smak – samtidig som det var et sted hun kunne «gjemme seg» bort og skjerme seg fra det økende ytre presset fra omverdenen.

Utstillingen rommer kunst og kulturobjekter som til sammen danner rammen for Undsets smak og ideologi. Museet har lånt inn kunst fra hele Norden og vil stille ut verk av blant andre Carl Larsson, Prins Eugen, William Morris, Agnes Slott-Møller, Gerhard Munthe og Theodor Kittelsen. Utstillingen iscenesettes som en labyrintisk vandring gjennom de mange rom i Sigrid Undsets liv.

Utstillingsperiode "Å hjemme seg. I Sigrid Undsets hus er det mange rom": 20. mai – 27. oktober 2019.


I 2019 markerer Stiftelsen Lillehammer museum at det er 100 år siden Sigrid Undset kom til Lillehammer. På hennes fødselsdag 20. mai innvies den nye aulaen på Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk. Samme dag åpner utstillingene «Det er fornyes man skal - Sigrid Undsets reiser» på Bjerkebæk og «Å hjemme seg» på Lillehammer Kunstmuseum.

Related links

Emner

Kategorier


Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad, Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk, Lillehammer Kunstmuseum, Maihaugen, Norges Olympiske Museum, Norges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.

Kontakter

Cecilie Skeide

Cecilie Skeide

Konservator NMF ved Lillehammer Kunstmuseum 47 85 53 66

Relatert innhold