Gå videre til innhold
Anna Ancher, Solskinn i den blå stue (1891), utsnitt, Skagens kunstmuseer. (Nedlastbare bilder lenger ned)
Anna Ancher, Solskinn i den blå stue (1891), utsnitt, Skagens kunstmuseer. (Nedlastbare bilder lenger ned)

Pressemelding -

Stor utstilling om Skagenmaler Anna Ancher til Lillehammer

For første gang skal det vises en stor utstilling om den folkekjære maleren Anna Ancher i Norge. Den kommer i Lillehammer Kunstmuseum høsten 2020 og lages i samarbeid med to store danske museer. Utstillingen blir den største retrospektive utstillingen med Ancher noensinne.

Utstillingen er et samarbeid mellom Lillehammer Kunstmuseum, Statens Museum for Kunst i København og Skagens Museer.

Høyt elsket

Sammen skal de tre museene presentere en utstilling om Anna Ancher (1859–1935), som er en av de største nordiske kunstnere fra perioden 1880–1920. Ancher er kjent for sine solrike interiørmalerier og intime portretter som er høyt elsket av mange. Museene ønsker nå å vie Ancher oppmerksomhet ut fra hennes egne premisser, ikke bare som en del av av kunstnerkolonien på Skagen, men som en kunstner som fornyet dansk malerkunst med sitt moderne maleri. 

Stolt direktør

Direktør ved Lillehammer Kunstmuseum, Nils Ohlsen, er stolt over at Lillehammer er valgt som den eneste internasjonale samarbeidspartneren.

– De kunne ha samarbeidet med mange store museer verden over om denne attraktive utstillingen, men Lillehammer fikk til syvende og sist tilslaget på grunn av godt internasjonalt omdømme og faglig tyngde, sier Ohlsen, som selv har skrevet doktorgrad om blant annet Anna Anchers interiørmaleri.

Omfattende utstilling

Det er hittil få verk av Anna Ancher som er blitt vist i Norge. Med denne utstillingen blir omkring 150 oljemalerier fra mange ulike eiere tilgjengelige for det norske publikummet. 

Sparebankstiftelsen DNB støtter utstillingen med 1,5 millioner kroner.

– Det er fantastisk at Sparebankstiftelsen DNB vil støtte utstillingen, og det er avgjørende for at den kan bli noe av, sier Nils Ohlsen.

Publikumsmagnet

Lillehammer Kunstmuseum forventer at utstillingen blir veldig populær og at publikumsbesøket vil dobles i utstillingsperioden.

– 2020 blir et svært viktig år for norske kunstmuseer, da verdens øyne vil være rettet mot oss med åpningene av det nye Nasjonalmuseet og Munchmuseet. Anna Ancher-utstillingen vil bidra til oppmerksomhet rundt norske kunstmuseer. Da er det spesielt viktig at Norge har publikumsattraksjoner som denne, også utenfor hovedstaden, sier Ohlsen.

Utstillingen skal vises i Lillehammer Kunstmuseum høsten 2020 til våren 2021.

Related links

Emner

Kategorier


Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad, Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk, Lillehammer Kunstmuseum, Maihaugen, Norges Olympiske Museum, Norges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.

Kontakter

Nils Ohlsen

Nils Ohlsen

Direktør for Lillehammer Kunstmuseum 40 43 63 63