Gå videre til innhold
Dronning Sonjas barndomshjem til Maihaugen

Pressemelding -

Dronning Sonjas barndomshjem til Maihaugen

Dronning Sonja vokste opp i en funkisbolig fra 1935 på Vinderen i Oslo. Boligen blir nå flyttet til Maihaugen, og vil der inngå i samlingen «Boligfeltet». H.M. Dronning Sonja er orientert om planene og positiv til prosjektet. Dronningen vil bidra så langt som mulig med dokumentasjon og gjenstander.

Boligfeltet er en samling med eneboliger fra 1900-tallet, der hus, interiør og gjenstander sammen skaper komplette, tidsriktige hjem. Boligfeltet er et nasjonalt dokumentasjonsprosjekt med hus fra Gardermoen og Fornebu i tillegg til fra museets nærområde. Arbeidet med å dokumentere hjem fra 1900-tallet startet i 1993, og er i dag en av de mest populære attraksjonene på Maihaugen med opp mot 100.000 besøkende hvert år.

Sparebankstiftelsen DNB bidrar med 2,5 millioner kroner i forbindelse med flyttingen.

Dokumentasjon av vår nære historie
Målet med Boligfeltet er å fortsette dokumentasjonen av hjem med boliger fra hvert tiår og vise hvordan folk levde på 1900-tallet. Maihaugen på Lillehammer mangler nå kun hjem fra 1930- og 1960- tallet. Barndomshjemmet til Dronning Sonja vil være et flott tilskudd til Boligfeltet. Villaen er bygget i 1935, og har to etasjer og kjeller. I forbindelse med utbyggingen på Vinderen skulle villaen rives og i kontakt med utbygger er det avtalt at huset skal flyttes til Maihaugen. Villaen er gjennom årene modernisert og de delene som er bygget på i senere tid vil bli fjernet i forbindelse med flyttingen. Villaen deles opp i seksjoner og transporteres til Maihaugen med spesialtransport. På Maihaugen blir huset gjenreist med den opprinnelige 1930-tallsfasaden.

Representerer 1930-tallet
I Boligfeltet skal villaen formidle et hjem fra 1930-tallet. Dette er et hjem som forteller om norsk historie, stilhistorie, norske verdier og kultur. Det er flere rom i villaen som har beholdt opprinnelig inndeling, og som kan tilbakeføres til det opprinnelige. I tillegg kan vi formidle at dette er Dronning Sonjas barndomshjem med vekt på minner knyttet til huset og perioden 1935 – 1968. Dronning Sonja vil bidra både med dokumentasjon og gjenstander for å tilbakeføre villaen til original tilstand. Villaen blir plassert i nedre del av Boligfeltet og blir omgitt av hus fra de første tiårene av 1900-tallet.

Emner

Kategorier


Maihaugen på Lillehammer er Norges største friluftsmuseum utenfor Oslo. Vi har over 200 bygninger fra ulike tider, utstillinger og spisesteder. Her får du flotte kulturopplevelser og mange aktiviteter for barn og voksne.

Kontakter

Audun Eckhoff

Audun Eckhoff

Administrerende direktør i Stiftelsen Lillehammer museum 91 37 58 98

Relatert innhold