Gå videre til innhold
Konrad Mägi, Portrett av norsk jente, 1909 (utsnitt), Tartu kunstmuseum. (Nedlastbare foto lenger ned)
Konrad Mägi, Portrett av norsk jente, 1909 (utsnitt), Tartu kunstmuseum. (Nedlastbare foto lenger ned)

Pressemelding -

Estlands store maler på Lillehammer Kunstmuseum

I høst og vinter kan du oppdage en stor kunstner, som er ukjent for de fleste, på Lillehammer Kunstmuseum. Konrad Mägi har samme posisjon i Estland som Edvard Munch har i Norge.

Konrad Mägi (1878–1925) er uten tvil Estlands største kunstner.

Hans kunst kjennetegnes av fargesterke, dristige og moderne malerier fra Estland, Italia, Frankrike og ikke minst Norge.

Utstillingen Konrad Mägi – Estlands store maler på Lillehammer Kunstmuseum viser omlag 120 malerier fra ulike perioder, for første gang i Norge.

Mägis kunstnerskap er av høy kvalitet og motivene har en bredde som strekker seg fra luftige landskap over individuelle portretter til blomstrende stilleben.

Forfriskende og spennende

Naturen var Mägis viktigste inspirasjon. Den var en kilde til styrke og et verktøy for å utforske potensialet til maleri, den menneskelige tilstanden og livets mysterium hinsides den synlige virkeligheten. I stedet for å skape en likhet med den virkelige verden, fokuserte Mägi på å uttrykke stemninger som bare kunne kommuniseres gjennom maleri.

Mägis malerier viser både overraskende stor selvstendighet og mange forbindelser til ledende internasjonale utviklinger rundt 1910-1920, som pointillisme, neoimpresjonisme, ekspresjonisme og kubisme.

Denne rikdommen gjør at kunsten hans oppleves så forfriskende og spennende i dag.

Gjennombrudd i Norge

Mägi er spesielt interessant for oss i Norge fordi han bodde her fra 1908–1910. Han malte mange norske motiver og fikk gjennombruddet i sin kunstnerkarriere i de to årene han bodde her.

Utstillingsåpning 26. november kl. 16.00

Utstillingen åpner på Lillehammer Kunstmuseum 26. november 2022 kl. 16.00. Den vises til 2. april 2023.

Estlands førstedame Sirje Karis åpner utstillingen.

Se program for åpningen

Internasjonalt samarbeid

Utstillingen er laget av Lillehammer Kunstmuseum i samarbeid med Estlands kunstmuseum og EMMA – Espoo Museum of Modern Art i Finland. Kuratorer er direktør for Lillehammer Kunstmuseum, Nils Ohlsen, og Pilvi Kalhama fra EMMA.

Andre samarbeidspartnere og sponsorer:
Tartu kunstmuseum, Estonian Student Society, Viljandi Museum, Under and Tuglas Literature Centre, Enn Kunila’s kunstsamling, Konrad Mägi Foundation og private samlere.

Related links

Emner

Kategorier


Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Maihaugen, Lillehammer Kunstmuseum, Norges Olympiske MuseumBjørnstjerne Bjørnsons Aulestad, Sigrid Undsets BjerkebækNorges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.

Kontakter

Nils Ohlsen

Nils Ohlsen

Direktør for Lillehammer Kunstmuseum 40 43 63 63