Gå videre til innhold
(Bildet kan lastes ned i full oppløsning under artikkelen) Foto: NTB arkivfoto / Scanpix
(Bildet kan lastes ned i full oppløsning under artikkelen) Foto: NTB arkivfoto / Scanpix

Pressemelding -

Håkon Brusveen – olympisk mester og radiolegende

Torsdag er det på dagen 57 år siden Håkon Brusveen tok OL-gull i 15 kilometer på ski i Sqaw Valley. Samme kveld åpner Norges Olympiske Museum på Lillehammer en egen utstilling om skiløperen fra Vingrom.

Utstillingen "Håkon Brusveen – olympisk mester og radiolegende" blir en hyllest til Brusveen som fyller 90 år til sommeren.

Fra småbruker til olympisk mester

Utstillingen forteller om gutten fra småbruket Brusveen i Vingrom som hadde astmaplager som barn, men som ikke lot seg stoppe av det. Han hadde som målsetting å bli skiløper.

23. februar 1960 sto Håkon Brusveen øverst på seierspallen i Squaw Valley etter å ha slått alle konkurrentene på 15 kilometer i OL. Han var blitt hele Norges ski-Håkon!

Under åpningsarrangementet på torsdag blir det vist fra dette gulløpet.

Folkekjær reporter

Da forespørselen kom fra NRK om å bli radioreporter, trodde Brusveen først at det var en spøk. Men dette ble starten på en ny form for radiodekning av langrenn som ble meget populær. Brusveen sto ute i løypa og kommenterte stødig om teknikk, glid og tider på bred Vingromsdialekt til det norske folk. Slik ble han også hele Norges radio-Håkon.

Hovedpersonen Håkon Brusveen blir selvsagt tilstede under utstillingsåpningen på OL-museet. Barn fra Vingrom idrettslag deltar også. Selve åpningen gjøres av Einar Odden, journalist og forfatter av boken "Håkon Brusveen – utenfor sporet".

Utstillingen "Håkon Brusveen – olympisk mester og radiolegende" åpner på Norges Olympiske Museum torsdag 23 februar kl. 18.00.

Related links

Emner

Kategorier


Norges Olympiske Museum ligger på Maihaugen på Lillehammer. Museet har som formål å samle, bevare, formidle, dokumentere og drive forskning i materiale fra den olympiske historie, med hovedvekt på norsk olympiske historie og norsk idrettshistorie generelt.
OL-museet er interaktivt og moderne, og byr på spennende opplevelser av spektakulære olympiske øyeblikk.

Kontakter

Mari Synnøve Stakston

Mari Synnøve Stakston

Konservator, Norges Olympiske Museum 90 68 53 24