Gå videre til innhold
Foto: Dag-Asle Langø (nedlastbare bilder lenger ned)
Foto: Dag-Asle Langø (nedlastbare bilder lenger ned)

Pressemelding -

Killi-Olsen er årets juletrekunstner

Kjell Erik Killi-Olsen er kunstneren som skal dekorere juletreet til friluftsmuseet Maihaugen på Lillehammer i år. Hvert år får en kunstner eller designer frie tøyler til å lage sin egen pynt til museets juletre.

Killi-Olsen har blitt beskrevet som kunstens pop-stjerne. Han skaper kunst som treffer rett i hjertet og er kjent for sine særegne figurer fra fantasiverden. Nå skal han fylle det store juletreet i foajeen på Maihaugen med skulpturer laget spesielt for anledningen.

– Skulpturene er relatert mot jul og verden og alt som er rundt jul. Tematikken har med samtiden og den barnlige julen å gjøre, sier Kjell Erik Killi-Olsen.

Skapes i Vågå

Killi-Olsen er en av våre mest profilerte og anerkjente samtidskunstnere. Han er maler, tegner, grafiker og billedhugger. Han har mottatt flere priser i Norge og har jevnlig utstillinger over hele Europa og Amerika. Sist i Dronning Sonjas KunstStall tidligere i år. 

Skulpturene til Maihaugens juletre blir til på middelaldergården Sandbu i Vågå i Gudbrandsdalen. Killi-Olsen flyttet dit fra Frankrike i sommer.

– Det er første gang jeg bruker Sandbu og det fasinerer meg å jobbe der, sier kunstneren, som har gjort om gammelfjøset fra 1700-tallet på gården til atelier.

Killi-Olsen følger en rekke anerkjente kunstnere og designere som har fått gi Maihaugens juletre sitt eget uttrykk. Den første var Per Spook i 2008 og i fjor var det arkitektur- og designfirmaet Snøhetta som dekorerte treet.

Ambivalent forhold til jul

Killi-Olsen sier han har et ambivalent forhold til jul, og tror det samme gjelder mange andre.

– Det dukker opp minner på godt og vondt når det gjelder jul, sier han. 

Konservator på Maihaugen og ansvarlig for utstillingen, Else Braut, er veldig glad for at Killi-Olsen takket ja til å dekorere juletreet.

– I år er jeg helt sikker på at treet blir ganske annerledes enn vi har sett tidligere. Jeg er veldig spent på resultatet, sier Else Braut.

Maihaugens juletre tennes i besøkssenteret på Maihaugen fredag 30. november, i forkant av Maihaugens julemarked denne helgen.

Tidligere kunstnere og designere av Maihaugens juletre

  • 2008: Per Spook. Ulike gjenstander i glass.
  • 2009: Pia Myrvold. Miniskulpturer i plexiglass inspirert av nordlyset.
  • 2010: Arne & Carlos. Strikkede julekuler.
  • 2011: Karen Bit Vejle. Papirklipp.
  • 2012: Gunnar Torvund. Hus i ulike materialer.
  • 2013: Hanne Borchgrevink og Tore Hansen. Ulike figurer i tresnitt/finér.
  • 2014: Ingjerd Hanevold. Metallblomster i gjenbruksmaterialer.
  • 2015: Kari Mølstad. Munnblåst glasspynt.
  • 2016: Anderssen & Voll. 3d-printede julekuler i plast.
  • 2017: Design- og arkitekturfirmaet Snøhetta. Glassrør fylt med ulike materialer.

Kontaktpersoner

  • Kjell Erik Killi-Olsen. Tlf: 918 23 504.
  • Kontaktperson hos Maihaugen, se under.

Related links

Emner


Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad, Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk, Lillehammer Kunstmuseum, Maihaugen, Norges Olympiske Museum, Norges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.

Kontakter

Else Braut

Else Braut

Konservator NMF på Maihaugen 41 57 10 57

Relatert innhold