Gå videre til innhold
Foto: Camilla Damgård / Norges Postmuseum (høyoppløselige foto nederst)
Foto: Camilla Damgård / Norges Postmuseum (høyoppløselige foto nederst)

Pressemelding -

Kontaktannonser på museum

Hvordan fant man kjærligheten før Tinder? Norges Postmuseum på Maihaugen på Lillehammer gir deg historien om den gamle gode kontaktannonsen denne sommeren. 

Det er ikke alltid like lett å finne den rette. Når omgangskretsen eller nærområdet blir for lite, må man være kreativ. I mange år ble kontaktannonser, ofte i kombinasjon med håndskrevne private brev, en måte å finne en partner på.

Før nettdatingens tid

Norges Postmuseum viser i sommer en utstilling som har fått tittelen Bill. merk. "Jakten på den rette". Utstillingen viser ulike typer kontaktannonser med personlige beskrivelser og ønsker.

– Norges Postmuseum er opptatt av kommunikasjon. I utstillingen ønsker vi å gi et innblikk i hvordan jakten på en partner kunne foregå gjennom kontaktannonser før internett og mobiltelefon ble dominerende, sier museumskonsultent på Norges Postmuseum, Siren Hjertenes.

Historiske kontaktannonser

Tidligere var det vanlig med kontaktannonser på trykk i mange medier. Du fant dem blant annet i store dagsaviser og i ulike livsstilsmagasiner rettet mot spesielle lesergrupper.

Utstillingen til Norges Postmuseum viser kontaktannonser helt fra 1890 til i dag. Format og endringer kommer til syne i takt med tiden og den teknologiske utviklingen vår. Du kan også lytte til oppleste annonser som formidler følelser skrevet i brevform.

– Mens praktiske og økonomiske forhold var det viktige for annonsørene på slutten av 1800- og utover på 1900-tallet, ble ønsket om kjærlighet og selskap i større grad fremhevet som motiv etter 1950, sier Hjertenes.

Ett tema er viet eksempler plukket ut av Eirik Lande som har gjort et dypdykk i norske kontaktspalter. Lande står bak Instagramkontoen Tinder i gamle dager og to utgitte bøker med samme tittel.

Utstillingen vises til 20. november 2021.

Related links

Emner

Kategorier


Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Maihaugen, Lillehammer Kunstmuseum, Norges Olympiske MuseumBjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad, Sigrid Undsets hjem BjerkebækNorges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.

Kontakter

Siren Hjertenes

Siren Hjertenes

Museumskonsulent, Norges Postmuseum 99 29 52 07