Gå videre til innhold
Løfter fram tegninger av Patrick Huse

Pressemelding -

Løfter fram tegninger av Patrick Huse

I forbindelse med Patrick Huses 50-årsjubileum som billedkunstner viser Lillehammer Kunstmuseum tegninger av kunstneren i utstillingen "Landskap som tomhet og kilde".

50-årsjubileet markeres med flere store prosjekter dette året. I Lillehammers Kunstmuseums prosjektrom presenteres denne våren en side ved Patrick Huses kunstnerskap som har vært lite belyst.

Tegninger som selvstendige kunstverk

For Huse har tegning alltid vært en nødvendig forutsetning og et grunnlag for maleriene, men har ikke vært viet samme oppmerksomhet resten av kunstnerskapet. Tegningene må også betraktes som selvstendige kunstverk.

Gjennom de siste 50 årene har han utviklet en teknikk og en strek som er helt umiskjennelig og original. Med en repetitiv strek fordeler han flaten i ulike organiske mønstre som knapt kan sees med det blotte øye, og hvor ingen form er helt identisk med den andre. Dette samsvarer også med naturens egne bevegelser, som aldri kommer tilbake til det samme stedet. Teknikken er nitid og detaljert – og fremfor alt tidkrevende. Metoden er inspirert av daoismen. Det speiler den meditative handlingen det er for Huse å utføre bildene.

Grenseland mellom abstrakt og konkret

Patrick Huse har en lang karriere som tegner, en karriere som viser både endringer og kontinuitet. Hans tegninger befinner seg i grenselandet mellom det abstrakte og det konkrete, en forankring i ytre observasjoner eller et indre landskap. Utgangpunktet for bildene er fargepigmenter, lava og fotodokumentasjon fra Island. Huse har jobbet med utstillingen siden 2017. I januar 2019 mottok Lillehammer Kunstmuseum også en raus donasjon fra samleren Søren Greve. Det nye verket vil avdukes i forbindelse med åpningen av utstillingen.

Utstillingsperiode "Landskap som tomhet og kilde": 4. april – 9. juni 2019.

Patrick Huse (1948) har i en årrekke arbeidet i skjæringspunktet mellom kunst og antropologi. Han arbeider parallelt med en lang rekke teknikker som tegning, grafikk, photogravure, video, objekter, tekstarbeider og sist men ikke minst med maleri, alt med landskapstolkning som omdreiningspunkt.

I den siste 20-årsperioden har Huse i hovedsak arbeidet med større museumsutstillinger i Canada, USA, Norge, Sverige, Finland, Island, Grønland og Russland. Patrick Huse er representert i samlingene til Nasjonalmuseet for kunst arkitektur og design, Lillehammer Kunstmuseum, Rogaland kunstmuseum, Henie Onstad Kunstsenter, Hafnarborg kunstmuseum, Island, Reykjavik Art Museum-Island, Pori Art Museum-Finland, Rovaniemi kunstmuseum-Finland, Ammassalik/Tasilaq museum-Grønland og en rekke private samlinger.

Kunstpause og utstillingsåpning

Kunstpause 4. april kl 11:30

  • Konservator Janeke Meyer Utne gir en introduksjon til landskapskunst gjennom historien, som en opptakt til utstillingen.

Åpning 4. april kl. 18:00

  • Kl. 18:00 ved daglig leder for Oppland kunstsenter, Vilde Andrea Brun.
  • Kl. 18:30 kunstnersamtale mellom direktør ved Lillehammer Kunstmuseum, Nils Ohlsen, og Patrick Huse.
  • Kl. 19:00 Avdekking av nytt verk donert til Lillehammer Kunstmuseum av Søren Greve.

Related links

Emner

Kategorier


Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad, Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk, Lillehammer Kunstmuseum, Maihaugen, Norges Olympiske Museum, Norges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.

Kontakter

Janeke Meyer Utne

Janeke Meyer Utne

Konservator NMF 41 47 49 58