Gå videre til innhold
Nordisk matutstilling på Maihaugen

Pressemelding -

Nordisk matutstilling på Maihaugen

I høst og vinter setter museet Maihaugen på Lillehammer søkelys på mat med utstillingen MAT: Mer enn et måltid. Utstillingen er resultat av et nordisk museumssamarbeid og vises også i Sverige og Danmark.

Utstillingen åpner på Maihaugen søndag 2. oktober 2022 kl. 14.00. Den skal vises på museet fram til 9. april 2023.

Mat er ikke bare næring. Mat er identitet, arv, politikk, økonomi og holdninger. Mat er fortid, nåtid og fremtid. Mat er glede og minnet om morsk kjøttkaker.

Mat er problematisk, hvilken mat er bra for kroppen og vår verden? Mat er grunnleggende for å overleve og det kan være sentralt i en regions økonomi.

Mat er klima og miljø. Forbruk, transport og resirkulering av mat har endret seg drastisk over tid, det påvirker vår levemåte og vår kultur.

Historisk og nå

Utstillingen fokuserer på fire hovedtema: å dyrke, transport og oppbevaring, å spise og gjenbruk og resirkulering av mat. Hvert tema er behandlet med et historisk perspektiv og et samtidsperspektiv. Kanskje kan dette bidra til av vi kan tenke og handle på nye og mer bærekraftige måter?

Den historiske dimensjonen bidrar til å sette vårt nåværende forbruk og produksjon i perspektiv. Utstillingen viser hvordan nordiske kunstnere tematiserer mat og hvordan nordiske bedrifter i dag jobber innovativt for å finne nye måter å dyrke mat og resirkulere matavfall på. Å bidra til at vi kan nå FNs bærekraftsmål er premiss for utstillingen.

Lokal mat og kunst

På Maihaugen er utstillingen forsterket med flere gjenstander og fotografier fra museets samling, som viser lokale og norske mattradisjoner. Publikum får også se en rekke flotte kunstverk med motiver av mat og matproduksjon fra Lillehammer Kunstmuseums samling.

Nordisk museumssamarbeid

MAT: mer enn et måltid er laget av Maihaugen i samarbeid med Regionmuseet Kristianstad i Sverige og Den Gamle By i Aarhus i Danmark. Den ble vist i Kristianstad i vår og sommer, og skal videre til Århus etter Lillehammer.

Utstillingen er finansiert av Nordisk Kulturfond og Nordisk Ministerråd. Den er inspirert av det britiske museet V&A sin utstilling FOOD: Bigger Than The Plate.

Ungdommens matfat

I forbindelse med den nordiske matutstillingen vises også utstillingen Ungdommens matfat: En utstilling om mat i Innlandet på Maihaugen i samme periode.

Utstillingen er resultat av prosjektet "Ungdommens matfat i Innlandet" i samarbeid med Norsk Smaksskule (Norsk Kulturarv).

Elever fra 9. klassetrinn har undersøkt, tilberedt, presentert og dokumentert mat fra regionen, som rømmegrøt, surpølse, tradisjonskaker, internasjonal 17. mai buffet og råvarer som nesle og bygg.

Prosjektet og utstillingen er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB.

Dobbel utstillingsåpning 2. oktober kl. 14.00

De to matutstillingene på Maihaugen åpner med smaksprøver fra unge kokker, campingvogn-isbar og omvisninger søndag 2. oktober kl. 14.00!

Se fullt program!

Kontaktpersoner

Se under.

Related links

Emner

Kategorier


Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Maihaugen, Lillehammer Kunstmuseum, Norges Olympiske MuseumBjørnstjerne Bjørnsons Aulestad, Sigrid Undsets BjerkebækNorges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.

Kontakter

Kristina Skåden

Kristina Skåden

Førstekonservator NMF på Maihaugen 95 22 66 90