Gå videre til innhold
Perlekrager fra Saraguro-kvinnene i Ecuador. Foto: Hill-Aina Steffenach (nedlastbare foto lenger ned)
Perlekrager fra Saraguro-kvinnene i Ecuador. Foto: Hill-Aina Steffenach (nedlastbare foto lenger ned)

Pressemelding -

Perler fra hele verden stilles ut på Maihaugen

"En verden av perler" er en flott og fargerik utstilling med perler, drakter og fotografier fra mer enn 20 land. Utstillingen viser hvordan perler har blitt laget og brukt, og deres betydning for folkeslag opp gjennom tidene.

Perler er blant de eldste og vakreste gjenstander vi har. De har vært i bruk av mennesker i tusenvis av år.

Utstillingen "En verden av perler" på Maihaugen består av perler, drakter og fotografier fra 31 ulike etniske grupper og fem kontinenter.

Perler har blitt brukt på ulike måter over hele verden. De har vært brukt som lykkeamuletter i både forhistoriske og moderne samfunn, som statussymboler i den gamle verden, som religiøse gjenstander og som valuta.

Teknikkene har blitt overført og bevart fra generasjon til generasjon, i samfunn som i stor grad har vært isolert fra urban innflytelse.

En enkelt perle bærer på en historie om sin bruk og betydning, i tillegg til informasjon hvor den kommer fra og hvordan den er laget. Blant nåtidens urbefolkning har perler hatt – og har fortsatt – en stor verdi, ikke bare som personlig pryd.

Hill-Aina Steffenach

Materialet er samlet av Hill-Aina Steffenach, som i mange år har reist verden rundt og besøkt kulturer der perler fremdeles er en del av den levende tradisjonen. Steffenach er til daglig lege på legevakten i Trondheim.

Hun har gjennom mange år hatt en stor interesse for bunadshistorie og håndarbeid. Ideen til "En verden av perler" fikk hun etter å ha studert perlede bunader på Vestlandet og grønlandske folkedrakter. Det ga interesse for hvor glassperlene kom fra og deres historie.

Utstillingsåpning 23. januar

Utstillingen åpner søndag 23. januar 2022 kl. 15.00 på Maihaugen. Les mer om åpningen. Den vises til 16. august 2022.

På grunn av smittesituasjonen er det begrenset antall gjester. Media som ønsker å delta bes melde seg på til pressekontakt (under) på forhånd. 

Kontaktpersoner

  • Hill-Aina Steffenach. Tlf: 907 67 664. E-post: hillaina@gmail.com
  • Kontaktpersoner fra Maihaugen, se under.

Related links

Emner

Kategorier


Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Maihaugen, Lillehammer Kunstmuseum, Norges Olympiske MuseumBjørnstjerne Bjørnsons Aulestad, Sigrid Undsets BjerkebækNorges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.

Kontakter

Else Braut

Else Braut

Konservator NMF på Maihaugen 41 57 10 57