Gå videre til innhold
Fra venstre: Gregor Turnsek (JKMM Architects), Malin Blomqvist (MASU planning), Minna Riska (MDH Arkitekter) og Mari Nysveen Hellum (MDH Arkitekter). Foto: Tone Iren Eggen Tømte / Stiftelsen Lillehammer museum (Høyoppløselig bilder lenger ned)
Fra venstre: Gregor Turnsek (JKMM Architects), Malin Blomqvist (MASU planning), Minna Riska (MDH Arkitekter) og Mari Nysveen Hellum (MDH Arkitekter). Foto: Tone Iren Eggen Tømte / Stiftelsen Lillehammer museum (Høyoppløselig bilder lenger ned)

Pressemelding -

Vinnerne av arkitektkonkurranse for Kunsthall Innlandet

Dette er arkitektene som juryen mener har det beste forslaget til hvordan Lillehammer Kunstmuseum skal utvides med Kunsthall Innlandet under bakken på Stortorget i Lillehammer. I konkurranse med tre andre arkitektkontor vant MDH Arkitekter AS, JKMM Arkkitehdit OY, MASU planning ApS og Studio Ellefsen med sitt forslag "Bergtatt".

Til sammen var det 31 arkitektkontor som meldte sin interesse for prosjektet, og fire av disse fikk utarbeide sine forslag til hvordan Kunsthall Innlandet skal utformes.

Juryen mener at konkurranseutkastet ”Bergtatt” har besvart konkurranseoppgaven på den beste måten, og har enstemmig kåret det norsk-finske teamet som vinner av arkitektkonkurransen. Utkastene ble vurdert anonymt. 

De andre forslagene var fra følgende arkitektkontor (i urangert rekkefølge):

  • Motto: “Isløsing”
    Lundgaard & Tranberg Arkitekter AS, SLA, Ram arkitektur, Aaen Engineering
  • Motto: “Understrøm”
    Dorte Mandrup As og Marianne Levinsen landskap ApS
  • Motto: “2609”
    Snøhetta AS

Juryens begrunnelse

Juryen fremhever følgende punkter med ”Bergtatt” som avgjørende for at forslaget ble utpekt som vinnerprosjekt (hele rapporten ligger vedlagt lenger ned):

Prosjektet har tolket situasjonen og svart ut konkurranseoppgaven best med tanke på Stortorget, forbindelsen mellom eksisterende og nytt, samt den nye kunsthallen. Prosjektet er inviterende og bygger videre på de historiske elementene med banken, de bevaringsverdige trærne og Torggutua. Prosjektet, både ute og inne, står godt mot det eksisterende museumsbygget til Snøhetta. 

Juryen mener at «Bergtatt» er prosjektet som har forstått situasjonen best.

Forbindelsen fra eksisterende foaje ned til ny kunsthall besvares best av de fire forslagene, både logistisk, praktisk og arkitektonisk. Dette inkluderer blant annet måten prosjektet inkluderer flerbrukssal for formidling og prosjektrom i en arkitektonisk tiltalende helhet.

Prosjektet legger opp til utvidet sambruk, og gir museet fleksible arealer som kan benyttes av ulike brukergrupper.

Stortorgets gulv, vegetasjon, helning, samt materialitet er godt løst og har et godt samspill med foreslåtte krystallformede overlys. Krystallene kommuniserer godt med kunsthallens forrom og gir interessante kvaliteter og egenkarakter.

Kunsthall Innlandet

Stiftelsen Lillehammer museum og Lillehammer kommune planlegger bygging av den nye kunsthallen under bakken for å utvide kunstmuseet og oppgradere Stortorget til Lillehammer bys 200-årsjubileum i 2027.

I flere tiår har Stortorget i Lillehammer vært parkeringsplass. Nå er planen å utvikle Stortorget som byens storstue både for arrangementer og for tilfeldige møter i sentrum av byen, gjennom ny landskapsarkitektur, ny utforming av selve torget og med spennende gløtt ned i kunsthallen.

Lillehammer Kunstmuseum er det eneste kunstmuseet i Innlandet fylke og ett av bare tre norske kunstmuseer som kan vise den kontinuerlige utviklingen av norsk kunst fra 1800-tallet og til i dag.

Lillehammer Kunstmuseum fikk en stor utvidelse med Snøhetta-bygget i forbindelse med OL i 1994, men lokalene er for knappe for dagens virksomhet og ambisjonsnivå.

Med Kunsthall Innlandet vil Lillehammer Kunstmuseum kunne lage skiftende utstillinger av internasjonalt kaliber, og samtidig vise brede presentasjoner av den faste samlingen fra de eldste tider og frem til samtidskunsten.

Juryen

Juryen i arkitektkonkurransen (se bilde lenger ned):

  • Stian Berge, arkitekt og rådgiver eiendom, Innlandet fylkeskommune
  • Nicca Gade Christensen, arkitekt MNAL, utnevnt av NAL
  • Audun Eckhoff, kunsthistoriker og administrerende direktør i Stiftelsen Lillehammer museum
  • Kjell Marius Mathisen, arkitekt og leder for kulturhistorisk avdeling i Stiftelsen Lillehammer museum
  • Henrik Natvig, arkitekt, rådgiver plan og miljø, Lillehammer kommune
  • Dr. Nils Ohlsen, kunsthistoriker og direktør for Lillehammer Kunstmuseum
  • Anne Truelsen Schultz, landskapsarkitekt MNLA, utnevnt av NAL

Filer til nedlasting

Related links

Emner

Kategorier


Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Maihaugen, Lillehammer Kunstmuseum, Norges Olympiske MuseumBjørnstjerne Bjørnsons Aulestad, Sigrid Undsets BjerkebækNorges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.

Kontakter

Audun Eckhoff

Audun Eckhoff

Administrerende direktør i Stiftelsen Lillehammer museum 91 37 58 98

Relatert innhold