Gå videre til innhold
Anna Talbot pynter Maihaugens juletre

Pressemelding -

Anna Talbot pynter Maihaugens juletre

Smykkekunstner Anna Talbot dekorerer Maihaugens juletre i år. Hun vil fylle museets juletre med eventyr og farger.

Hvert år gir en kunstner eller designer museets juletre sitt eget uttrykk.

Anna Talbot (f. 1978) er født i Leeds i Storbritannina, men bor nå i Oslo. Hun er utdannet smykkekunstner og hennes kunst er vist på utstillinger mange steder i verden. Nå gleder hun seg til å lage pynt til det store juletreet i foajeen til museet på Lillehammer.

– Det er en stor ære og et veldig gøy oppdrag. Det er en virkelig imponerende gjeng som har gjort dette før meg – og løst oppgaven på så mange ulike måter! Så dette er en utfordrende og spennende oppgave, sier Anna Talbot.

Eventyr og farger

Anna Talbot er kjent for sine store smykker inspirert av eventyr. Hun bruker gjerne farget aluminium, trefinér, messing og sølv og jobber lagvis for å bygge opp et tredimensjonalt arbeid.

– Jeg har alltid vært glad i både pynt, farger, dekorasjoner og litt kitsch - og julen gir jo en mulighet til å kombinere alle disse tingene, sier kunstneren.

Hva slags pynt hun lager til Maihaugens juletre får vi først vite når treet tennes, men Talbot forteller at hun håper å bringe både farger og eventyr til juletreet.

– Jeg jobber både med masse farger og et fabulerende univers, og har absolutt tenkt å bringe dette med videre til juletredekorasjonene jeg skaper til Maihaugen, sier hun.

Tidligere kunstnere

Den første som designet egen pynt til Maihaugens juletre var Per Spook i 2008, som dekorerte treet med glasspynt. Siden har treet vært fylt av svært forskjellige kunstverk i mange typer materialer.

Se de oversikt over tidligere kunstnere og bilder av deres juletrær.

Tennes 25. november

Årets juletre tennes fredag 25. november kl. 16.00 i forkant av Maihaugens julemarked samme helg. Treet står til 8. januar 2023. Les mer om programmet for tenningen.

Etter jul legges pynten ut for salg i Maihaugbutikken.

Se alt om årets jul på Maihaugen.

Kontaktopplysninger

Anna Talbot: E-post: annatalbot1@gmail.com. Tlf: 93 88 73 21.
Kontaktperson Maihaugen: Se under.


Om Anna Talbot

Anna Talbot (f. 1978) ble født i Leeds i Storbritannia, men bor nå i Oslo. Hun har en bachelorgrad i litteraturvitenskap og kunsthistorie fra UiB (2001), en bachelorgrad i smykkekunst fra London Metropolitan University (2004) og en mastergrad i metall- og smykkekunst fra Kunsthøgskolen i Oslo (2009).

Talbots smykker er narrative eventyrsmykker. De er inspirert av eventyr, barnesanger, folklore og ornamentikk. Hun ønsker å fortelle en historie gjennom karakterer, farger og materialer. Hun håper at folk vil fortsette å lage sine egne eventyr, inspirert av hennes smykker.

Anna lager store, tredimensjonale smykker i farget aluminium, trefinér, messing, og sølv – gjerne med utgangspunkt i en kakeboks eller andre 'readymades'. Hun bruker sterke farger og ulike overflater som en del av hennes virkemidler og for å skape et eget univers.

Talbot jobber lagvis for å bygge opp et tredimensjonalt arbeid, nesten som en teaterscene. Noen av arbeidene er ganske store, men materialene som benyttes gjør at arbeidene er svært lette og fremdeles kan bæres. Størrelsen gjør at man er bevisst på smykket til enhver tid, de krever både plass og oppmerksomhet. Smykkene kan både henges på en vegg og bæres på en kropp. Smykket blir et bilde, en historie man kan bære med seg.

Related links

Emner

Kategorier


Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Maihaugen, Lillehammer Kunstmuseum, Norges Olympiske MuseumBjørnstjerne Bjørnsons Aulestad, Sigrid Undsets BjerkebækNorges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.

Kontakter

Else Braut

Else Braut

Konservator NMF på Maihaugen 41 57 10 57

Relatert innhold