Gå videre til innhold
Carl Larsson, Syende flicka (1911). Foto: Bukowskis, Stockholm
Carl Larsson, Syende flicka (1911). Foto: Bukowskis, Stockholm

Pressemelding -

Landets første Carl Larsson-maleri til Lillehammer

Som eneste museum i landet får Lillehammer Kunstmuseum et Carl Larsson-maleri i sin samling. Det er klart etter at Sparebankstiftelsen DNB hadde høyeste bud på akvarellen "Syende flicka", som blir gitt som depositum til museet.

Den store akvarellen fra 1911 er det første Larsson-maleriet noensinne som kommer i en offentlig norsk samling.

Verket er et av de siste sentrale verkene av Carl Larsson i privateie, og viser et typisk motiv i lyse og klare farger fra familielivet i kunstnerens berømte hjem i Sundborn i Dalarna.

Nordisk satsing

Kunstverket ble solgt på auksjonen «Important Winter Sale» hos det svenske auksjonshuset Bukowskis 10. desember, i hard konkurranse med andre budgivere.

Lillehammer Kunstmuseum har i hovedsak norske kunstverk i sin samling. I januar 2019 inngikk imidlertid Sparebankstiftelsen DNB og museet en avtale om å jobbe sammen for å øke samlingen med representativ nordisk kunst fra rundt 1900-1930. Svenske, danske og finske kunstnere fra denne perioden er i svært liten grad representert i offentlige norske samlinger i dag.

– Det er fantastisk at dette prosjektet nå får sitt første synlige resultat med et fremragende verk av Carl Larsson. Vi tror maleriet vil skape stor interesse og begeistring hos publikum, sier direktør på Lillehammer Kunstmuseum, Nils Ohlsen.

Typisk motiv

Maleriet er 66 x 99 cm og viser en stille stund med håndarbeid i Carl Larssons hjem Lilla Hyttnäs i Sundborn. Det er et typisk motiv med lyse interiører, oppussete gamle møbler og tekstilkunsthåndverk

– Den store akvarellen representerer alt Carl Larsson står for i kunsthistorien på en fremragende måte. Sentralt i denne sammenheng er hans lette, dekorative, japaninspirerte stil og motivet fra kunstnerhjemmet, sier Ohlsen.

"Syende flicka" kommer trolig på plass i Lillehammer Kunstmuseum i løpet av januar. Det blir også mer nordisk kunst i museet til våren når Lillehammer Kunstmuseum, som eneste museum utenfor Danmark, viser en stor utstilling med med Skagenmaleren Anna Ancher.

Se også egen pressemelding om at Lillehammer Kunstmuseum investerer koronastøtte i lokal samtidskunst (vedlagt lenger ned på siden).

Kontaktpersoner

  • Kontaktpersoner Lillehammer Kunstmuseum: Se lenger ned.
  • Kontaktperson i Sparebankstiftelsen DNB: 
    Oda Wildhagen Gjessing, rådgiver, kunst og kultur, kunstsamlingen.
    Tlf: +47 951 06 869. E-post: oda.gjessing@sparebankstiftelsen.no.

Related links

Emner

Kategorier


Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Maihaugen, Lillehammer Kunstmuseum, Norges Olympiske MuseumBjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad, Sigrid Undsets hjem BjerkebækNorges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.

Kontakter

Nils Ohlsen

Nils Ohlsen

Direktør for Lillehammer Kunstmuseum 40 43 63 63

Relatert innhold