Gå videre til innhold
August Strindberg og Helene Schjerfbeck utstilt i Lillehammer Kunstmuseum. Foto: Rannveig Røstad / Lillehammer Kunstmuseum
August Strindberg og Helene Schjerfbeck utstilt i Lillehammer Kunstmuseum. Foto: Rannveig Røstad / Lillehammer Kunstmuseum

Pressemelding -

Nye nordiske verk på Lillehammer Kunstmuseum

Malerier av to viktige nordiske kunstnere er nå på plass på Lillehammer Kunstmuseum. Maleriet "Bølge V" til svenske August Strindberg og et selvportrett av finske Helene Schjerfbeck er en del av museets satsing på nordisk kunst.

Begge maleriene ble kjøpt av Sparebankstiftelsen DNB på kunstauksjoner tidligere i år og er gitt til Lillehammer Kunstmuseum som depositum.

– De nye maleriene er en stor berikelse for Lillehammer Kunstmuseum sin samling og for vårt publikum. Verkene forteller mye om de tette relasjonene blant kunstnere i Norden og utvider samlingen med nye temaer og vinklinger, sier museumsdirektør Nils Ohlsen.

Nordisk satsing

Siden 2018 har museet og Sparebankstiftelsen DNB jobbet sammen om et nordisk innkjøpsprosjekt.

Målet er å supplere Lillehammer Kunstmuseums samling med sentrale malerier fra de viktigste kunstnerne fra Sverige, Danmark og Finland i perioden 1880–1920. Dette skal fremheve de nære forbindelsene mellom kunstnere i Norden i denne perioden.

Tre viktige kunstverk

Så langt har prosjektet resultert i tre viktige kunstverk, som er deponert hos Lillehammer Kunstmuseum uten sluttdato.

August Strindbergs "Bølge V" (1901) ble kjøpt i juni i år og er det eneste Strindbergmaleri i et norsk kunstmuseum. Helene Schjerfbecks "Selvportrett" (1942) ble kjøpt i august. Etter transport og innramming presenteres maleriene nå sammen på Lillehammer Kunstmuseum.

– Vi kunne aldri ha ervervet disse maleriene med egne midler og er veldig takknemlig for godt samarbeid med Sparebankstiftelsen, sier Nils Ohlsen.

I tillegg til de to nye maleriene, ble Carl Larssons akvarell "Syende flicka" (1911) kjøpt inn til Lillehammer Kunstmuseum på slutten av 2020. Det er det eneste Larsson-verk i en norsk museumssamling, og er for tiden på utlån til en utstilling i Bergen.

Mer om kunstverkene

August Strindberg, Bølge V, 1901

August Strindberg er Sveriges viktigste modernistiske forfatter og dramatiker. På samme måte som de norske malerne Edvard Munch og Christian Krohg også var aktive som forfattere, brukte Strindberg maleriet som et selvstendig medium.

Truende mørke bølger er blant de mest oppsiktsvekkende motivene i hans malerier. Forankret i samtidens symbolistiske landskapsmaleri blir den brytende veggen av vann i «Bølge V» et symbol på de skjebnesvangre uforutsigbare naturkreftene, som mennesket er hjelpeløst prisgitt.

Det er spennende at Strindbergs nesten abstrakte fremstilling av den svarte veggen av vann viser til moderne malerier, som ble skapt mange tiår etter «Bølge V».

Helene Schjerfbeck, Selvportrett, 1942

Helene Schjerfbeck regnes i dag som en av Finlands viktigste kunstnere i sin generasjon og er en av Nordens tidligste modernister. Hun er spesielt kjent for sine uttrykksfulle forenklede selvportretter.

Schjerfbeck malte cirka 40 selvportretter gjennom sitt liv. Det første er fra 1894/95, det siste fra 1945. Gjennom hennes selvportretter kan man følge hvordan hun observerer og dokumenterer sin egen utvikling mot alderdom.

Selvportrettet på Lillehammer Kunstmuseum er malt da hun var 80 år. Nærmest som en karikatur konsentrerer hun uttrykket om sine store øyne med tunge øyenlokk, en markant nese og liten munn.

Emner

Kategorier


Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Maihaugen, Lillehammer Kunstmuseum, Norges Olympiske MuseumBjørnstjerne Bjørnsons Aulestad, Sigrid Undsets BjerkebækNorges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.

Kontakter

Nils Ohlsen

Nils Ohlsen

Direktør for Lillehammer Kunstmuseum 40 43 63 63

Relatert innhold